Eén van de hoogtepunten van deze week binnen met mijn gezin was het zondagsontbijt. Wij hebben in Soest namelijk een ambachtelijke bakker die zelfs op zondags nog vers brood bakt. En deze brengt hij ook nog aan huis. Of zoals hij het zelf noemt “het Landal gevoel thuis”. Echt zo’n lokaal initiatief, dat ik graag koester als Soestenaar.
Naast het zondagsontbijt vormt ook de lunch een speciaal moment. Het is immers best wennen 24/7 op elkaars lip te zitten. De consumptie van eieren is de laatste weken sterk gestegen, maar mijn meiden geven meer de voorkeur aan vis. Kibbeling staat natuurlijk regelmatig op het lijstje, maar nu is mijn echte Nederlandse visboer ook ingesprongen op de Poke bowl rage. Wat een feest thuis! Een globaal gerecht, gemaakt door een lokale ondernemer.
Voor het avondeten ligt mijn vriezer vol met Tupker rundvlees. Deze koeien lopen in Baarn bij Hoeve Ravenstein, maar ook in de Soester weilanden, waar ik vaak langs rij. Mooie koeien met dikke billen, waaraan je kunt zien dat zij een goed leven hebben en waarbij de kalfjes gewoon bij de moeder staan. Natuurlijk betaal je als consument iets meer voor diervriendelijkheid en kwaliteit, maar als je bijvoorbeeld een vegetarische dag invoert en/of de hoeveelheid vlees per persoon iets terugbrengt, hoeft dit totaal geen aanslag op je boodschappenbudget te zijn.
Het valt mij op dat juist in deze tijd van Corona, eetmomenten met het gezin de hoogtepunten van de dag zijn. En de verrassingen komen niet van stuntweken of supermarkten die zicht niet (kunnen) houden aan de maximaal aantal klanten per m2 of supermarkten of discounters die soms gewoon twee kassa’s direct naast elkaar openen. Nee, de verrassingen komen van lokale specialisten, die met veel creativiteit ons blijven bedienen om van al die maaltijdmomentjes een feestje te maken. Ik hoop dat daarom ook na de Corona crisis het shopgedrag van de Nederlander iets verandert dat misschien kan leiden tot iets minder logistieke bewegingen, minder vervuiling, meer dierenwelzijn, een gezonde lokale middenstand etc.
Weer daarom soms global én waardeer veel meer local!