Tips om gezond te reizen in ontwikkelingslanden

woensdag 02 augustus, 2023

Mijn passie is Retail groei, ook tijdens mijn vakantie en groeien doe je alleen als je gezond blijft. Dit jaar heb ik het eiland Flores (Indonesië) bezocht. In vergelijking met delen van Bali is dit eiland nog zeer authentiek. Het slenteren over de lokale markten was voor mij een feest. De vraag blijft natuurlijk wel wat kan ik met mijn Westerse maag wel en wat kan ik niet eten. Het laatste wat ik tijdens een dergelijke reis wil is natuurlijk ziek worden. Hieronder volgen vijf tips die de kans op ziekte verkleinen.

Één: Eet geen in lokaal water gewassen groente of fruit

Het “lokale” water is vaak de boosdoener voor ziekte. De lokale bevolking is hieraan gewend en heeft weerstand hiervoor opgebouwd, dit is meestal niet het geval voor onze westerse magen. Je moet dus alleen mineraalwater uit dichte flessen drinken. En ook voorkomen dat groente of fruit gewassen is met lokaal water.

Twee: Kies fruit waarvan jezelf de schil kan verwijderen

Je zit het meeste save als je fruit kiest die je zelf kan pellen en direct kan consumeren. Denk hierbij aan:

  • Passievruchten. Je breekt de schil en kan daarna de pitjes met vruchtvlees eruit zuigen. Deze hebben een zalige zoetzure smaak;
  • Watermeloen: Je snijdt de watermeloen in plakken en eet het rode gedeelte op, zonder dat de schil schoon gemaakt hoeft te worden;
  • Bananen: Altijd makkelijk zelf te pellen;
  • Ananas: Na het pellen van de schil, kunnen deze ook direct gegeten worden.

Drie: Drink minimaal 2 liter mineraalwater per dag

Te weinig drinken kan leiden tot uitdroging. Je kan dan hoofdpijn krijgen of een misselijk gevoel. Zorg dus dat je blijft drinken, natuurlijk alleen mineraalwater uit afgesloten flessen.

Vier: Neem alleen ijsblokjes waarvan je zeker weet dat ze van mineraalwater zijn

Verkeerde ijsblokjes in je limonade kunnen al zorgen dat je maag volledig in de war raakt. Het beste is dus om het drinken van drank met ijsblokjes te voorkomen. Of je zit op een plaats met veel buitenlandse toeristen. Hier houdt de lokale bevolking rekening met de “magen” van ons westerse toeristen. Maar zelfs dan is het ook verstandig om te vragen of de ijsblokjes van “goed” water zijn gemaakt.

Vijf: Neem als eerste bananen, cola en yoghurt als je toch je buik in de war hebt

Begin met natuurlijke middelen om je buik weer in orde te krijgen. De combinatie van bananen, cola en yoghurt was het advies van een plaatselijke arts in Turkije, toen ik toch een voedselvergiftiging had opgelopen. Als dit niet voldoende is, begin dan met norit. Norit legt niet je gehele darmkanaal plat, zoals Imodium. Imodium helpt goed bij diarree, maar legt ook direct het hele darmkanaal plat. Dit kan dan weer tot verstoppingen leiden. Begin dus met de natuurlijke oplossingen van bananen, cola en yoghurt en pak pas als laatste redmiddel Imodium.

Naast de bovenstaande tips is het natuurlijk belangrijk dat je de noodzakelijk vaccinaties voor het betreffende reisland neemt. En je goed laat informeren of bijvoorbeeld malaria of TBC nog voorkomen in jouw reisdoel. Het meenemen van voldoende Deet en een klamboe is dan ook aan te raden. Maar laat deze voorbereidingsmaatregelen je vooral niet weerhouden van een mooie reis met veel eetgenot.



Reacties plaatsen niet mogelijk

drs. Inge Oeseburg SMP
adviseur en interim manager
06 30 46 77 20
info@4growth.nl

LinkedIn Twitter
opmaak: www.TiemeDekker.nl